[...] Eating Disorder https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2798207 Fabrice Gankam-Kengne i in. Mild hyponatremia is associated with an increased risk of death in an ambulatory setting https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23325088/ Alessandro Peri i in. Morbidity and Mortality of Hyponatremia https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32097927/
[...] przy dużej szybkości fazy koncentrycznej. Zresztą, gdyby nie znacząca szybkość, podnoszenie ciężarów nie byłoby możliwe. Zupełnie czym innym jest dynamiczne zarzucenie na klatkę piersiową 200 kg, a zrobienie tego w sposób powolny, „na raty” (jak nieraz robią strongmani). De Vos NJ i wsp. ustalali, jaki rodzaj treningu jest optymalny [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
[...] Naukowcy badali związek między spożyciem mleka o zwykłej lub wyższej ilości tłuszczu oraz mleka niskotłuszczowego a składem ciała japońskich kobiet w wieku od 40 do 60 lat. Wykorzystano dane wyjściowe zebrane w poprzednim badaniu, w którym zbadano wpływ suplementu diety na różne parametry zdrowotne u 85 japońskich kobiet w wieku od 40 do 60 [...]
Jeżeli zadamy pytanie odnośnie zastosowania powtórzeń pełnych a powtórzeń częściowych, zazwyczaj uzyskamy odpowiedź, że zawsze powinniśmy wykorzystywać powtórzenia pełne. Powiązane jest to z możliwością utrzymania pełnej rozciągłości mięśniowej, co pozwala na utrzymywanie mobilności i gibkości stawu. Powtórzenia częściowe z kolei uważane są za te, [...]
[...] w ludzkim organizmie. W pierwotnych, najprostszych organizmach żyjących na Ziemi służyła głównie do ochrony przed promieniowaniem ultrafioletowym (UV). Kolejne miliony lat doprowadziły jednak do rozszerzenia funkcjonalności tego związku po udział w rozwoju układu nerwowego, budowaniu aparatu ruchu (kości i mięśni), a także regulacji układu [...]
[...] z mało znanym Francuzem Guillaume Saint-Joanis i to z pewnością jest pewną sensacją. Saint-Joanis startuje od 2012 r, zaczynając jeszcze w wieku juniora. Obecnie ma 28 lat i ten start był jego pierwszym na dużej międzynarodowej imprezie IFBB. Dobrze się do niego przygotował od strony formy startowej i „dopadł” trochę już [...]
[...] A przecież nikt nie jest w stanie skontrolować wszystkich sklepów, mleczarni i punktów przemysłowej produkcji mleka. W 2011 r. opublikowano raport dotyczący Polski i lat 2007-2010. Kokcydioza jest chorobą pasożytniczą wywoływaną u kur przez pierwotniaki z rodzaju Eimeriaspp Kokcydiostatyki są szeroko stosowane jako dodatki paszowe [...]
Ze względu na liczne zawiłości prawne konopie przez wiele lat były pomijane w badaniach naukowych nad zdrowiem, czy chorobami. Mimo że konopie włókniste, („typu CBD”) w odróżnieniu od konopi indyjskich („typu THC”) cały czas były legalne, to zanim odkryto prawdziwe ich właściwości, musiało upłynąć kilka dekad. Obecnie odkrywa się kolejne [...]
Ronnie Schweyer być może nie był popularnym kulturystą, ale zbudował niesamowitą sylwetkę podczas swojej kariery amatorskiej w latach 80. i 90. Niestety przegrał walkę z rakiem w wieku 57 lat. Schweyer był kulturystą wagi półciężkiej. Był lubianym zawodnikiem z prawdziwą pasją do treningu siłowego. https://youtu.be/wUx-tfljU9E Ostatnio na scenie [...]
[...] dzień w dzień takich (liczonych w kilogramach) ilości kurczaka, indyka czy wołowiny. W organizmie przyczynia się do buforowania jonów wodoru, które zakwaszają organizm. Dlatego regularnie podawanie BA pozwala dłużej i ciężej pracować np. na siłowni, na macie czy w terenie. Beta-alanina - wydolność przy intensywnym treningu Szesnastu [...]
[...] się o pozasportowych zastosowaniach środków ergogenicznych. Beta-alanina a nieprzyjemne objawy menopauzy W jednym z badań 26 kobiet w okresie menopauzy (średni wiek: 50±5 lat) otrzymywało 400 mg β-alaniny lub placebo przez 8 tygodni. Wszystkie miały wcześniej przynajmniej 10 epizodów uderzeń gorąca. Występują one często obok zaburzeń snu, [...]
[...] kliniczne oceniające skuteczność suplementacji kreatyną u ludzi ograniczają się do badania pilotażowego, w którym wykazano korzystne efekty u dzieci i młodzieży (1-18 lat) z ciężkim urazowym uszkodzenie mózgu. Autorzy wykorzystali otwarty, randomizowany projekt i stwierdzili, że suplementacja kreatyną (0,4 g na kg dziennie w zawiesinie [...]
[...] jeśli chodzi o zioła stosowane przez ludzi. Związkami, na które zwraca się w niej uwagę, są przede wszystkim bakozydy. To właśnie ich działanie sprawiło, że około 3000 lat temu bacopa monnieri (w języku hinduskim brahmi) została doceniona przez znawców medycyny ajurwedyjskiej. Dzięki nowoczesnym technikom analitycznym wiadomo, że bakozydy [...]
Imbir w medycynie chińskiej sięga swoją historią 5 tysięcy lat wstecz. Ze źródeł naukowych wyczytać można, że wykorzystywany był zarówno w formie świeżej, jak i suszu, którego poddawano sproszkowaniu poprzez tarcie. Medycyna ajurwedyjska opisuje działanie imbiru jako znakomitego środka, który wspomaga układ trawienny, działając jako regulator, jak [...]
[...] cerevisae, czyli znane szerzej drożdże piekarnicze. Drożdże w ujęciu ekologicznym Produkcja preparatów odżywczych na bazie drożdży znana jest ludziom już od kilku tysięcy lat. Produkcja ta zużywa mniej wody niż pozyskiwanie pokarmów roślinnych czy zwierzęcych, a także wiąże się z mniejszym poziomem emisji gazów cieplarnianych. Drożdże to [...]
[...] ”Kulturysta”, o którym mowa, nie pracował tak ciężko, jak reszta, jeśli chodzi o trening czy przestrzeganie ścisłej diety. Niektóre źródła podają, że startuje on od około 10 lat. Jeśli to prawda, trudno jest ugryźć się w język. Wydaje nam się, że dziesięć lat to wystarczający okres, aby ktoś mógł zrobić przyzwoitą formę, a nawet i mistrzowską. [...]
[...] też o sterydach. Na początku roku powiedział, że kulturyści stali się „tykającymi bombami” i odradzał stosowanie takich związków, chyba że ktoś startuje lub ma więcej niż 40 lat. Dlaczego? Yates doskonale wie, jaką skuteczność mają sterydy dla zawodników kulturystyki, ale uważa, że te środki należy stosować ostrożnie. Sam przyznał się, że na [...]
[...] faktycznie jedzą dane osoby, gdyż bazują tylko na deklaracjach. Zdarzało się, iż naukowcy wyciągali daleko idące wnioski bazując na jednorazowej ocenie danych raz na kilka lat (ciężko uwierzyć, iż dana osoba przez kilka lat będzie stosowała dokładnie taką samą dietę). Niemniej OO na pewno jest cennym elementem diety, przy czym warto pamiętać, [...]
Wyniki pochodzące z ostatnich kilkunastu lat badań rzucają nowe światło na prozapalne właściwości rozmaitych tłuszczów, wiemy też coraz więcej o ich wpływie np. na po posiłkowe stężenie insuliny. Podsumowanie Wniosek jest taki, iż żadna przesada nie jest zdrowa. Poza tym dieta dostarczająca 37% energii z tłuszczów nie jest już typową, w której [...]